Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sacharidy tuky a bílkoviny

22. 5. 2011

 Sacharidy  

Sacharidy se ve stravě vyskytují ve formě cukrů a škrobů. Jejich základní jednotku tvoří monosacharidová molekula, jejíž nejčastější podobou je glukóza (cukr). Škrob je složen vlastně z dlouhých řetězců jednotivých monosacharidových molekul. Množství energie, které strava uvolnuje při metabolismu v bunkách, se měří na kalorie nebo jouly. Splálením jednoho gramu sacharidů vzinkou čtyři kilokalorie energie.Z látek, které nejsou sacharidy, tvoří tělo pouze omezeně.Znamená to, že dostatečný  obsah sacharidů v dietě je pro uvolnování energie zásadní. Sacharidy jsou v potravinách jako chléb, rýže těstoviny atd.. 

 

Tuky

Základním stavebním kamenem tuků jsou molekuly triglycerudů. Ty se při trávení štěpí ještě před tím, než se vstřebají do krve. Část se spaluje. Z jednoho gramu tuku vznikne devět kilokalorií energi, většina je však uložena do tukových zásobaren v těle. Potraviny s vysokým obsahem tuku mohou doplnit tukové zásoby, neposkytují však okamžitě energii a při nadměrné konzumavi mohou mít i škodlivý účinek na zdravotní stav. značné množstí tuku obsahuje maso, párky, paštiky, sýry a samozřejmě máslo, margaríny a oleje. 

 

Bílkoviny 

Bílkoviny mají veliké molekuly. Ty se při štěpení rozkládají na aminokyseliny, které jsou v těle potřeva především pro tvoření tkání, jako jsou například svaly, hormony a trávicí enzymy. Energetické zdroje představují pouze za mimořádných okolností, dky tělo nepříjmá potravu a k dispozici je jen relativně málo energie z tukových a sachardových rezerv., Zvolnují z jednoho gramu asi čtyři kilokalorie. V denním životě však představuje podíl energie záskané spalováním bílkkovin pouze malou část. Potraviny s vysokám obsahem bílkovin jsou maso, vnitřnosti, mléko ryby, jugrt a vejce. 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář