Jdi na obsah Jdi na menu
 


TVOŘENÍ ENERGIE

22. 5. 2011

 Tvoření Eenergie 

Požité potraviny představují surovinové zdroje pro tvorbu energie.Právě tak jako ohen potřebuje dřevo nebo uhlí k hoření, tak my potřebujeme potravu, aby tělo mohlo správně pracovat. Nicméně získání energie z diety neznamená pouze vložit jídlo do úst, ale jde o velice komplexní proces. 

 

Přeměna Potrvin Na ENERGII

 

Uvolnění energie z potravin záleží a¨na čtyřech základních pochodech . 

 1, Trávení. Po spoluknutí přechází sousto do zažívacího traktu. Potrava se tráví již při žvýkání, v žaludku je rozkládá kyselinou s trávicími enzymy. Trávení pokračuje v tenkém střevě ¨, takže mnohé živiny se mohou do krevního řečistě vstřbávat již se střvní stěny. 

2, Zažívání. Molekuly živin absorbované do krve ze střeva jsou transportovány do jater.Některé jsou zde dále štěpeny, jiné představují potenciální zdroje energie v těle.

3, Transport. Po zpracování živin v játrech jsou živiny dopravovány na rlzná potřebná místa v těle.

4, Metabolismus. Je to proces, pro kterém se živiny "spálí" okysličením ä vytvoří tak energii v bunkách, což jsou základní stavební kameny těla.Tělo je tvořeno triliony bunekm které mají schopnost absorbovat živiny potřebné pro získání energie z chemických reakcí. K tomu je zapotřebí velké množství různých druhů živin. 

 

KDYŽ PROCES SELŽE 


Jestliže některý z uvedených pochodů selže, energie se v těle nevytváří.Například špatné zažívání vede k nedostatečnému vstřebávání živin ze střev, což má za následek spalování tělových tkání. Nedostatky ve výživě mohou způsobit špatnou produkci energie uvnitř bunek, V normálním stavu záleží udržování tohoto mechanismu na správných funkích v trávicím i oběhovém systému těla.